De Viking Link is een voorgestelde elektriciteitsverbinding van 1400 MW hoogspanning DC (gelijkstroom) tussen de Britse en Deense transmissiesystemen die zijn aangesloten op het Bicker Fen-substation in Lincolnshire en het Revsing-substation in zuidelijk Jutland, Denemarken. Het project bestaat uit de constructie van een convertorstation in beide landen en de installatie van onderzeese en ondergrondse kabels tussen elk convertorstation en ondergrondse kabels tussen het convertorstation en substation in elk land.

De Viking Link zal ongeveer 770 km lang zijn en zorgen dat er elektriciteit tussen Groot-Brittannië en Denemarken kan worden getransporteerd.

De link wordt opgebouwd uit de volgende componenten:

De Noordzee

  • Een paar onderzeese DC-hoogspanningskabels die zich over een lengte van ongeveer 630 km tussen Groot-Brittannië en Denemarken uitstrekken. Ze worden op de zeebodem begraven.

Groot-Brittannië

  • Een paar ondergrondse DC-hoogspanningskabels van de Britse kust naar een convertorstation
  • Een convertorstation voor het converteren van elektriciteit tussen DC en AC.
  • Ondergrondse wisselstroomkabels onder hoogspanning van het omzetstation naar het bestaande substation van de Nationale distributie bij Bicker Fen in Lincolnshire.
  • Nieuwe apparatuur binnen het bestaande substation

Denemarken

  • Een paar ondergrondse DC-hoogspanningskabels van de westkust van Jutland tot het bestaande 400 kV-substation Revsing nabij Vejen 
  • Een convertorstation voor het converteren van elektriciteit tussen DC en AC
  • Nieuwe apparatuur binnen het bestaande 400 kV-substation in Revsing

 

Deze worden hieronder weergegeven.

 

Na de voltooiing van de fase 1 van de Britse openbare raadpleging, bevestigde Viking Link zijn voorkeurslocaties voor een convertorstation en aanlandingspunt op 22 augustus 2016. Klik hier voor meer informatie.

Het projectteam overweegt nu de locatie waar de ondergrondse kabels kunnen worden geïnstalleerd en verwacht een openbare raadpleging te houden over de opties voor een kabeltrajectcorridor en een ontwerp voor een convertorstation in september 2016. Klik hier voor meer informatie.

Energinet en National Grid Viking Link Limited publiceerden een Projectinformatiefolder en een Niet-technische samenvatting met beschrijvingen van het Viking Link-project. De niet-technische samenvatting zal worden bijgewerkt in lijn met de regelgevende voorschriften.